Boekpresintaasje Sjoerd de Vries

Publisearre op 24 oktober 2011

Sjoerd, een verhaal zonder eind

Sjoerd de Vries, geboren op 9 november 1941 te Oudehaske, wordt dit jaar 70, daarvan werkte hij 50 jaar als beeldend kunstenaar. Het was met het oog daarop dat Willem Winters zijn aantekeningen, die hij maakte van de ontmoetingen met Sjoerd weer van zolder haalde. Al lezend ontstond een beeld van Sjoerds leven en werk. Winters beschikte ook over enige mappen met kopieën van brieven die Sjoerd aan een vriendin schreef. De originelen zijn verloren geraakt, kopieën, die Sjoerd altijd naar Sikke Doele, toenmalig recensent beeldende kunst van de Leeuwarder Courant, stuurde, zijn bewaard. Sjoerd gaf Winters carte blanche om er een boek mee samen te stellen.

De aantekeningen beslaan de jaren tussen 1975 en 1984. Het zijn niet alleen de jaren van drank en depressiviteit, maar vooral van meesterschap. Op volstrekt unieke wijze heeft Sjoerd een imposant oeuvre gecreëerd: landschappen en portretten. Met name de rietkragen in de Deelen bleken ongelooflijk veel uitdrukkingsmogelijkheden te bieden. Met het riet kon hij verhalen vertellen: De wandeling, Gewond papier, De scheiding der wegen, enz.

Met het maken van portretten deed hij een poging  zelfstandig, onafhankelijk van de overheid, een redelijk inkomen te verwerven, wat ondanks de vele opdrachten, niet lukte. In de aantekeningen komen ook zijn gevechten met de autoriteiten aan de orde: de belastingdienst, die beslag wilde leggen, de burgemeester die zijn oren te groot weergegeven vond. Het boek  Sjoerd, een verhaal zonder eind wordt op woensdag 9 november gepresenteerd in museum Belvédère, Oranjewoud, van 17.00 tot 18.00 uur.

U bent van harte welkom!

vriendelijk groetend,

Stichting Uitgeverij Perio

Willem Winters

Beethovenstraat 51

8916 EG Leeuwarden

w.winters@chello.nl

058 2153773

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels