Xigatze – Hey Jimi

Janne Martens makke in striptekening fan it nûmer Hey Jimi, fan Xigatze. Wêr hellet Janne har ynspiraasje wei? de Moanne prate mei de keunstner.

Hoelang tekenesto al? Hoe is dy leafde oait begûn?
‘Mijn ouders hebben me verteld dat ik al tekenaar wilde worden toen ik drie jaar oud was. Dus wanneer de liefde is ontstaan weet ik niet precies, het hoort gewoon bij me. Mijn eerste tekenherinnering weet ik nog heel goed, dat was in groep 1. Ik maakte een tekening met oost-indische inkt en een kroontjespen van een man op een paard. Waarom ik dat tekende weet ik niet maar de herinnering staat getatoeëerd in mijn geheugen. Met die tekening bezig zijn vond ik een zalige bezigheid, de liefde voor het tekenen was er dus al vroeg.’

Do hast fan in tekst fan Xigatze in strip makke. Koesto Xigatze al? Hoe hast it meitsjen fan de strip oanpakt? Hoe bisto ta dizze yllustraasjes kommen?
‘Nee, ik kende Xigatze niet. Ik heb ook met opzet niet hun muziek opgezocht toen ik de songtekst kreeg toegestuurd, zodat ik volledig mijn interpretatie op de songtekst kon tekenen. Hoe mijn proces precies ontstaat is lastig uit te leggen. Ik lees de tekst en ik krijg meteen beelden in mijn hoofd. Die zet ik dan op papier. Sommige dingen vond ik goed, andere niet. Wat ik goed vond heb ik uitgewerkt, en de tekst als een puzzel om de illustratie heen gezet. Dat vond ik bij de tekst passen en bij de stijl van de illustratie. Geen strak computerwerk maar spontane potloodlijnen.

Mei wat foar materiaal wurkesto meastal? Hasto al earder publisearre?
‘Ik werk eigenlijk altijd met grijs potlood HB, dikte 0.5mm en 0.7mm. In 2007 heb ik een viertal illustraties gemaakt voor een boekje over de filosofie van Diogenes van Sinope (Wijsheid Uit Het Vat). Al een aantal jaren maak ik jaarlijks hoesontwerpen en overige illustraties voor singer-songwriter Sido Martens. In 2011 heb ik met een werk in het Gemeentemuseum Den Haag geëxposeerd, dat was natuurlijk geweldig. Na mijn afstuderen, op ArtEZ in Zwolle, heb ik een aantal exposities gehad in Sneek, Hardenberg, Stadskanaal en Almere. In 2011 won ik de StroomOpwaarts Prijs 2012. En dit jaar, in november, exposeer ik op de Kunstmaand Ameland met 10 grote tekeningen.’

Janne Martens (28, Ljouwert) is tekener. Sjoch ek: www.jannemartens.com.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.