23tich

23tich

23tich is in portretseary yn it kader fan it Maria Louise jier 2015. De kommende wiken ferskine yn dit dossier acht libbensportretten fan de Maria Louises fan no. Fotografy: Tryntsje Nauta. Ynterviews: Grytsje Klijnstra. Foarmjouwing: Marcel Westra. Konsept: Tamara Schoppert.

Maria Louise, 23

Volgende maand zouden we zes jaar samen zijn. Eigenlijk zijn we nu twee maanden uit elkaar, maar ook weer niet helemaal. We wonen nog samen in ons huis, want de definitieve knoop is nog niet doorgehakt. Het is erg ingewikkeld.

Maria Louise, 23

Ik heb een druk leven. Mijn dagen zijn gewoon te kort, zeg ik soms. Heel veel meiden van mijn leeftijd studeren nog en wonen nog op kamers, maar daar ben ik niet zo van. Ik wil het liefst iets opbouwen: vroeg beginnen met werken en tegelijkertijd doorleren. Dus werk ik vier dagen in de week bij de financiële administratie van een incassobureau en studeer ik in de avonden om aanvullende diploma’s te halen.

Maria Louise, 23

Zoals Nederlanders elkaar groeten met de vraag ‘alles goed?’, zo vragen ze bij ons ‘wanneer ga je trouwen?’. Nederlandse vrouwen zijn al vanaf hun achttiende onafhankelijk, maar bij ons begint het vrouw-zijn pas als je gehuwd bent. In mijn cultuur, ik ben volbloed Koerdisch, leven we volgens de normen en waarden van de Koran. Ik mag dus ook niet op mezelf wonen zonder getrouwd te zijn.

Maria Louise, 23

Ik ben op een kantelpunt in mijn leven, zo voelt het echt. Dit is het eerste huis voor mij alleen, ik heb mijn eerste baan en zo ... Ik was mijn hele jeugd onzeker over mijn uiterlijk en over of ik wel wat kon, maar nu ben ik blij met hoe het met me gaat. Ik krijg steeds meer zelfvertrouwen en ik snap het allemaal wat beter: hoe het leven werkt, voor mijn gevoel, en hoe het moet met vriendschappen en relaties.

Maria Louise, 23

Veel mensen zeggen tegen mij, is het per ongeluk of zo? Mijn dochter is bijna zestien maanden, maar ik heb er bewust voor gekozen om jong moeder te worden. Toen mijn vriend en ik elkaar vijf jaar geleden ontmoetten wisten we allebei dat we dit snel wilden. Ik heb altijd al gezegd dat als ik mijn opleiding af had gemaakt en we beiden een goeie baan hadden, ik er echt voor wilde gaan.

Maria Louise, 23

Ik hoor vaak van mijn omgeving dat ik harder overkom dan dat ik eigenlijk ben. Eigenlijk ben ik best een zacht ei. Ik ben alleen goed in het verbergen van mijn kwetsbaarheden. Dat leer je wel, op een gegeven moment.

Maria Louise, 23

Een week nadat ik afstudeerde had ik al een baan. Nu werk ik alweer acht maanden als maatschappelijk werker. Ik begeleid vier jongeren van begin twintig die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ik help ze bij het zelfstandig wonen; met werk, geld of persoonlijke hygiëne, dat soort dingen. Die jongeren hebben zóveel meegemaakt, dat is echt bizar. Zelf kom ik juist uit een goed gezin en mijn drijfveer is dat ik dat anderen ook gun. Eigenlijk ben ik gewoon een soort grote zus voor ze.

Trijentweintich - 23tich

Je bent een jonge vrouw van drieëntwintig. Je hebt zo je plannen en misschien ook verwachtingen van hoe je leven er uit gaat zien. De vraag om nu het land te gaan besturen, verwacht je waarschijnlijk niet.

Maria Louise, 23

Ik ben echt wit van binnen. Mijn moeder is Nederlandse, dus ik ben dat ook. Mijn vader komt uit Senegal, maar ik heb daar niet zoveel mee. Als je met donkere mensen bent dan is het vaak ineens ‘wij’ en ik dan denk ik echt: nou ja, zo heb ik dat helemaal niet.

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.