“Dankjewel, dankjewel, dankjewel!”

Publisearre op 12 maart 2013

De 17-jierrige Sannemaj Betten út Sint Jabik wûn snein de eerste priis tidens de Fryske foarrondes fan Kunstbende yn de Lawei yn Drachten. De Sintjabuerster wûn yn de kategory taal. It tema wie diskear ‘Helden’ en dat levere bysûndere acts op. Neist it tema ‘taal’ die multitalint Sannemaj ek noch mei yn de kategoryen ‘Muzyk’ en ‘Ekspo’.


Gefeliciteerd! En nu?
“Nu op naar de landelijke finale in de Melkweg in Amsterdam. Daar heb ik echt ontzettend veel zin in! Ik geloof dat ik iets tegen de jury zei als: “Dankjewel dankjewel dankjewel!” Ik doe al wat langer mee aan Kunstbende, dus ik was harstikke blij en dankbaar! Van de rest van de deelnemers heb ik niet veel gezien. Omdat ik ook nog meedeed aan de categorieën Muziek en Expo, was ik veel backstage.”

Vorig jaar niet in de prijzen gevallen en nu opeens met stip op nummer een.
“Vorig jaar was mijn tekst technisch niet heel goed, dat wist ik van te voren van mezelf. Dit jaar heb ik voor het eerst een gebeurtenis uit mijn leven gepakt en die door elkaar geschud, dingen bij bedacht, tot ik het helemaal goed vond. Bovendien heeft de tijdsdruk ook mee geholpen. Ik had tot afgelopen dinsdagavond nog geen einde. En toen, in de bus, wist ik het ineens.”

Kon je je vinden in het juryrapport?
“Het juryrapport was heel tof om te lezen! Ze noemden onder andere subtiel theaterspel en originele woordkeus. Goede kritiekpunten ook, dat ik nog wat moet werken aan de samenhang. Daar kan ik wel wat mee!”

De jury sprak onder andere van een ‘volwassen literair niveau’.
“Ik denk dat ze bedoelen dat mijn taal technisch goed in elkaar zit. Ik speel veel met woorden, gebruik subtielere rijm. Ik ben vooral bezig met mijn verhaal overbrengen. Over een – wellicht meest cliché – onderwerp, namelijk de liefde. Toch probeer ik er juist een stapje verder in te gaan, in combinatie met mijn voordracht. Ik ga me nu eerst richten op de finale. Nog de allerlaatste puntjes op de ‘i’ zetten. Ook doe ik dit jaar weer mee aan Write Now, nog zo’n leuke schrijverswedstrijd!”

Alle earste priiswinners gean troch nei de lanlike finale fan de Kunstbende op 29 juny yn de Melkweg yn Amsterdam. Ek krije alle winners in op maat makke coachingstraject; talintûntwikkeling mei help fan workshops, optredens en moetings mei professionals. Sjoch foar mear ynfo en foar kaarten foar de finale op Kunstbende.nl.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels