Seriematig Maatwerk (2)

BAUKE TUINSTRA – 

Traditioneel maatwerk is duur omdat het arbeidsintensief is. Een maatpak kost meer dan een confectiepak. Voor de oorlog werden er door carrosseriebouwers zelfs unieke auto’s gebouwd, voor de upper class. Dat is al lang niet meer zo, maar Mini claimt dat geen enkele van hun auto’s gelijk is. Een vijfde wiel moet je niet willen, maar een unieke combinatie van motor, kleur en accessoires is wel degelijk mogelijk. Achter de laptop of op de iPad kan iedereen zelf de ideale auto samenstellen. En wat dit alles kost is meteen duidelijk, elke keuze wordt meteen doorgerekend. Alleen over de inruilprijs moet nog onderhandeld worden.

 

Kunnen we de verantwoordelijk voor hoe onze nieuwbouw er uit ziet wel overlaten aan leken? Daar komt niets goeds van, toch?

 

Deze ontwikkeling dringt nu langzaam door tot de woningbouw. Eerder was het al mogelijk op een verkoopsite van een woningbouwproject een aantal extra’s aan te vinken, bijvoorbeeld een serre of een dakkapel. De kosten hiervan werden dan netjes aangegeven, maar het aantal opties was beperkt en van tevoren precies bepaald door de aanbieder. Recente digitale mogelijkheden zorgen nu voor een echte doorbraak. En ja, ook de marktomstandigheden hebben hieraan een stevige zet gegeven.

Het grote verschil is dat het aantal keuzemogelijkheden nu veel groter is en dat daarmee het aantal uitkomsten schier oneindig is. Niet alleen de serre of dakkapel kan worden toegevoegd, de klant kan de breedte, diepte en hoogte van zijn of haar huis kiezen. Met een plat dak of een kap? Een serre of dakkapel? Of toch een erker èn een frans balkon? Hout of steen? En in welke kleur? Eigentijds, modernistisch of juist klassiek? Of toch liever Zaans? En dat is nog maar een deel van de keuze.

Want ook kan worden gekozen voor een normaal of juist extreem duurzaam huis. Op het scherm wordt bij elke keuze aangegeven wat het energielabel wordt. En bovendien wat voor een bepaalde gezinssamenstelling de maandlasten gaan worden. Extra inbraakwerend? Rolstoelaangepast? Elke keuze wordt direct vertaald in een driedimensionaal digitaal model, zodat de klant direct kan zien hoe zijn of haar huis er uit gaat zien.

Maar ook wordt er stevig gerekend. Want niet allen de prijsconsequenties van al die keuzes moet worden doorgerekend, ook moet er worden voldaan aan allerlei bouwregels. Is er voldoende daglicht? Is het energieverbruik laag genoeg? En zo zijn er nog onnoemelijk veel meer regels en regeltjes. Een huis is dan veel complexer dan een kleine auto. Slimme programma’s, snel internet en krachtige computers maken dit nu mogelijk. En bovendien is het nu ook mogelijk om de productie digitaal aan te sturen. Want al deze persoonlijke keuzes zouden eerder in de uitvoering tot chaos leiden.

Dus de keuze is aan de bewoners? Echt niet! Want deze vrijheid past niet in de strakke regels van de Nederlandse ruimtelijke ordening. Want kunnen we de verantwoordelijk voor hoe onze nieuwbouw er uit ziet wel overlaten aan leken? Daar komt niets goeds van, toch?

Later meer.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.