Ruimte voor verbeelding in Park Vijversburg

Publisearre op 14 juni 2016

VANESSA SMITH – 

Zondag 12 juni was de opening van de expositie ‘Dwaaltijd’. In het met nieuwe parkdelen uitgebreide Natuur en Cultuurpark Vijversburg in Tytsjerk tonen 17 leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers hun werk. In deze natuurlijke omgeving komen de beelden goed tot hun recht: natuur en cultuur versterken elkaar. De tentoonstelling wil op deze laagdrempelige manier een breed publiek laten kennismaken met monumentale kunst.

De expositie is georganiseerd door een samenwerkingsverband van De Nederlandse Kring van Beeldhouwers en Park Vijversburg. In 2012 was hun eerste tentoonstelling ‘Narcissus’ een succes. Omdat de samenwerking van beide kanten goed was bevallen, is er nu een tweede tentoonstelling met de titel ‘Dwaaltijd’.

 

De expositie is zeker de moeite waard, net als een wandeling door park Vijversburg. Er is veel te zien en te ervaren in dit geslaagd samengaan van natuur en cultuur.

 

Lia Versteege, een van de organisatoren, lid van de NKvB en exposant, zegt over de keuze voor deze titel: ‘We wilden wat doen met het thema tijd. Ook omdat we toewerken naar een grote manifestatie in 2018, het jaar dat onze kring 100 jaar bestaat. Een lid van de organisatie kwam toen met de titel Dwaaltijd. En dat vond ik wel geschikt. Want het oude deel van het park is een echt dwaalbos. En een van de twee nieuwe parkdelen heet Dwaalster. Dus dat paste heel mooi.’

Leden van de Kring werden uitgenodigd werk in te sturen met een bepaalde relatie tot het thema Dwaaltijd, een woord dat veel ruimte laat voor interpretatie. De selectiecommissie selecteerde daaruit 23 werken van 17 verschillende kunstenaars die allemaal een eigen invulling gaven aan het thema.

Dwaaltijd gaat voor de meeste deelnemende kunstenaars over een mentale toestand, het laten dwalen van je gedachten, over beweging en stilstand, verandering, bespiegeling. En natuurlijk dwalen de bezoekers van de expositie ook in fysiek opzicht door het landschap van park Vijversburg op hun tocht langs de tentoongestelde beelden.

Van Lia Versteege is ook een werk geselecteerd. ‘Dat staat op een heuveltje en het is een soort koepel met stalen draden erin die door elkaar heen lopen. Samenhang heet het. En samenhang heeft voor mij te maken met dwaaltijd. Dwaaltijd is voor mij tijd die je over hebt, tijd om te reflecteren, om na te denken.’

Het is een gevarieerde tentoonstelling, met heel uiteenlopend werk zowel in formaat als in materiaal en onderwerpkeuze. Er zijn beelden te zien van graniet, marmer, steen, hout, leem, takken, wol, ijzer, (corten)staal, keramiek, gaasdoek, bamboe en kunstof, of een combinatie daarvan. Het is voor een deel bestaand werk en voor een (kleiner) deel nieuw gemaakt werk.

Je kunt de kunstwerken ook aanraken, bij sommige is dat zelfs de bedoeling. De kruiwagens van Ninette Koning bijvoorbeeld zijn neergezet om door het publiek heen en weer te worden geduwd. Een rustgevende handeling die tijd geeft voor reflectie. En de stalen draden in het werk van Lia Versteege raken door de wind met elkaar verstrengeld. Zij hoopt dat bezoekers geprikkeld raken om de draden weer te ontwarren.

De kunstwerken staan verspreid door het park, in drie verschillende parkdelen. Het Historisch Park, dichtbegroeid, met smalle, kronkelige laantjes. Het nieuw ontworpen kunstlandschap Tobias’ Tún, waar het nog wat kaal is omdat de beplanting nog moet groeien. En het eveneens nieuw aangelegde Dwaalster met grote hagen in de vorm van een ster. Een prachtig en afwisselend decor voor de tentoonstelling.

Bezoekers kunnen een gidsje krijgen met een plattegrond van het park en de locatie van de beelden. Ze kunnen met dit gidsje in de hand gericht op zoek gaan naar de beelden of er voor kiezen om gewoon door het park te wandelen en zich te laten verrassen door wat ze onderweg tegenkomen.

In de bijbehorende catalogus staan alle werken afgebeeld met een korte toelichting. Door een toevalligheid – de onderkant van de j in Dwaaltijd valt weg tegen de achtergrond – leest de titel van de catalogus als Dwaaltiid, een onbedoelde knipoog naar het Fries.

De expositie is zeker de moeite waard, net als een wandeling door park Vijversburg. Er is veel te zien en te ervaren in dit geslaagd samengaan van natuur en cultuur.

 

De tentoonstelling is nog te zien t/m 31 oktober 2016. Meer informatie via: http://www.nkvb.nl en http://vijversburg.nl.

Kategory
Tags

Diel dit artikel!

Relatearre artikels