Praia del Sol

NIELS LAHUIS – 

Een wereldwijd bekende DJ en drijvende kracht achter meerdere dancefestivals in de provincie. Praia del Sol houdt zich al jarenlang staande in de voortdurend groeiende Nederlandse dancescene. De 27-jarige Fries kende op jonge leeftijd al grote successen, maar bleef al die jaren de nuchterheid zelve. Of hij nu voor een publiek staat of achter de schermen werkzaam is, Praia del Sol is verantwoordelijk voor vele uitverkochte zalen.

Ambitieus, realistisch, maar vooral nuchter. Drie steekwoorden waarmee je Praia del Sol het beste zou kunnen omschrijven. Al meer dan tien jaar staat Mr. Sunshine, zoals zijn bijnaam luidt, achter de draaitafels voor zowel nationaal als internationaal publiek. Wekelijks verruilt de DJ de drukke omgeving van zijn woonplaats Amsterdam voor het rustige, bescheiden Joure. Daar waar het allemaal is begonnen, worden grote plannen gemaakt. Achter de draai- en schrijftafel.

Anticommercieel
Praia del Sol, pseudoniem van de 27-jarige Gerrit Kooystra, kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de muziekwereld. Als broer van een licht- en geluidstechnicus was hij regelmatig aanwezig bij discoshows in de regio. Na verloop van tijd begon het vak DJ hem steeds meer te intrigeren en besloot hij zelf te gaan draaien, maar wel op zijn eigen manier. ‘Ik was in die tijd heel erg anticommercieel’, legt Gerrit uit. ‘Daarom wilde ik graag mensen beïnvloeden met muziek die niet in de hitlijsten stond maar zeker de moeite waard was. Ik draaide voornamelijk trance muziek op vinyl, gekocht in speciaalzaken in Amsterdam en Den Haag.’ De jonge DJ miste daardoor de aansluiting bij het publiek in de lokale discotheken van West-Friesland.

‘Ik kwam erachter dat ik toch wat commerciëler moest gaan draaien om vaker geboekt te worden. Via internet radiostations had ik wereldwijd wel de luisteraars die ik wilde, maar voor boekingen in discotheken moest ik me toch aanpassen.’ Hoewel hij muziek draaide waar hij niet helemaal achterstond, sloeg de omschakeling dit keer wel aan. Het zelfvertrouwen bij de tiener steeg en met een extra biertje achter de kiezen, besloot hij ietwat brutaal op de toenmalige eigenaresse van kroeg De Swetser in Joure af te stappen. Boodschap: ‘Ik wil hier draaien.’ Het initiatief werd gewaardeerd en een week later stond de DJ voor het eerst achter de draaitafel van de Jouster kroeg. Kooystra was op dat moment amper zestien jaar oud.

Het publiek hier is redelijk lastig, ook een beetje verwend. Men zegt wel eens dat als je in Nederland kan draaien, je overal kan draaien. Mensen zijn in het buitenland gewoon wat losser.

Strand onder de zon
Twee jaar lang had Gerrit Kooystra elk weekend een boeking, maar toen werd het toch echt tijd voor een nieuwe richting: eigen muziek. Onder de naam Praia del Sol bracht de achttienjarige DJ voor het eerst eigen werk uit. ‘Ik zie de zon en het strand als een ideale combinatie voor een feest’, verklaart Gerrit. ‘En in het Portugees betekent Praia del Sol “strand onder de zon”. Dat is eigenlijk ook een beetje de manier waarop je mijn muziek moet beluisteren. Op het strand, onder de zon.’ Die zomerse invloeden zijn zeker herkenbaar. House met Latijns-Amerikaanse invloeden, zo valt het geluid van de DJ het beste te omschrijven.

Een echte Praia del Sol plaat is bijvoorbeeld ‘Sleazy’, die hem op jonge leeftijd internationale faam opleverde. Bekende figuren als Afrojack, Erick E of Quintino pikten het nummer op en mede dankzij hen werd ‘Sleazy’ razend populair. Een officiële release volgde bij het grootste Nederlandse house label, Sneakerz MUZIK, en plotseling stond de achttienjarige Fries volop in de aandacht. Maar zoals vaker is voorgevallen met Friese muzikanten, weerhield de nuchterheid hem om naast zijn schoenen te gaan lopen. ‘Ik kon er natuurlijk wel heel erg van genieten’, blikt Gerrit terug. ‘Maar ik had vroeger al geleerd, “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. En dat is wel één van de belangrijkste dingen in hoe ik wil zijn. Ik word niet ineens anders als het goed gaat.’

Internationale allure
Negen jaar na het succes van ‘Sleazy’, is de faam van Praia del Sol groter dan ooit. Sinds een aantal jaren wordt hij ook over de Nederlandse grenzen geboekt. Optredens in Oostenrijk en de Nederlandse Antillen prijken op het tourschema, maar zijn fans zitten ook in landen als Turkije en Egypte. ‘Het is heel apart want de mensen zien je als een superster’, vertelt Gerrit met een grijns. ‘De wereld staat daar echt op zijn kop terwijl dat in Nederland heel anders is.’ Algemeen bekend is dat Nederlandse DJ’s regelmatig een streepje voor hebben op buitenlandse collega’s. Bekende namen als Armin van Buuren of Tiësto weten grote zalen als Madison Square Garden in New York met gemak vol te krijgen. Kooystra heeft daar wel een duidelijke verklaring voor: ‘Het publiek hier is redelijk lastig, ook een beetje verwend. Men zegt wel eens dat als je in Nederland kan draaien, je overal kan draaien. Mensen zijn in het buitenland gewoon wat losser.’

Het Nederlandse publiek mag dan lastig zijn om voor te draaien, voor de ontwikkeling van de dancemuziek is het een uitstekende omgeving. Er wordt ruimte geboden voor nieuwe muziekstijlen en innovatieve projecten. Niet alleen op nationaal vlak, ook provinciaal is er een ontwikkeling gaande. Dat is vooral te zien aan de hoeveelheid opkomende festivals, met het in Leeuwarden gevestigde House in Harmony als nieuwste aanwinst. ‘Vijf jaar geleden was deze markt er eigenlijk helemaal niet in Friesland. Tegenwoordig is dat heel anders en eigenlijk is dat wel grappig omdat de provincie maar 600.000 inwoners heeft. De Friese bezoekers vinden het kennelijk erg leuk om naar festivals te gaan en dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling.’

Organisator
Die ontwikkeling maakte Kooystra de afgelopen jaren ook naast de draaitafel mee. Als organisator, van grootschalige evenementen als Heavenly Outdoor in Heerenveen, Beachrockers Festival in Sint Nicolaasga en sinds afgelopen jaar ook House in Harmony in Leeuwarden. Verantwoordelijk is hij niet alleen voor de programmering van de festivals. Als student Media en Entertainment Management besteedt hij ook veel aandacht aan de vraag hoe je de beste marketing voor een evenement kan uitvoeren. Met succes, want de afgelopen editie van House in Harmony was onder zijn leiding volledig uitverkocht.

Qua mogelijkheden ligt de wereld van de Friese dancefestivals nog helemaal open. De provincie barst van de ambitie, maar toch vindt Kooystra dat er wel realistisch gekeken moet worden naar de positie binnen Nederland: ‘Zoals ik eerder zei, er wonen hier maar 600.000 mensen. Om een groot internationaal festival te creëren, moet je wel iedereen hierheen krijgen. Ik denk dat wij hier harder aan evenementen moeten werken dan organisatoren op andere locaties in Nederland.’ Een groter aanbod creëren qua muziekstijlen ziet hij als zijn voornaamste uitdaging. ‘Als je verder groeit, dan kun je daarin investeren. De artiesten die hier nu al komen, zie je niet zo vaak in het noorden. Dat maakt het Friese festivallandschap vrij uniek.’ 

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.