Noord houdt woord

SITO WIJNGAARDEN – 

No sneon 16 maart wurdt de earste edysje fan ‘Noord houdt woord’ holden. In alternatyf boekefeest foar it Noarden. In nij kultureel-literêr evenemint dat binnen no-time op de Twitters en Facebook omdoopt waard ta it ‘boekenbal van het Noorden’. It moat in jierliks weromkommend spektakel wurde dat in poadium biedt oan skriuwers en dichters út Fryslân, Drinte en Grinslân. Lânsdielen binne hot op it momint, mar is dat no wol handich om it Noarden no ek al op literêr nivo ôf te splitsen?

Inisjatyfnimmer Maurice van Dijk fan útjouwerij Palmslag: “Als je bedoelt dat Noordelijke literatuur als één geheel, één stijl gezien kan worden, dan is mijn antwoord ‘nee’. Daarvoor heeft iedere plaats, streek en provincie te veel een eigen literaire dynamiek. Bedoel je, ‘laten we de rest van Nederland eens zien hoe vruchtbaar en creatief het culturele en literaire leven in het Noorden is’, dan is het een ‘ja’. We mogen best trots op onze eigen merites zijn, ondanks onze soms nuchtere instelling. Bij ‘Noord houdt woord’ speelt die discussie trouwens niet. Ons evenement staat daar neutraal in en is vooral bedoeld kennis te maken met elkaars werk en daar van te genieten of over na te denken. Niet meer, niet minder. “

Een avondje ‘Noordelijke’ literatuur dus?
“Ja, als je kijkt naar waar de schrijvers en dichters vandaan komen en wat hun achtergrond is. Maar dat is te voor de hand liggend en al zeker geen graadmeter voor échte Noordelijke literatuur. Die bestaat als ‘stroming’ of ‘genre’ denk ik niet. Al was het maar omdat schrijvers en dichters – waar ze ook vandaan komen – te divers zijn in wat en hoe ze schrijven en te veel conform het beroep van schrijver heel individualistisch werken. Distilleer daar maar eens échte Noordelijk literatuur uit. Knap lastig! Als er in dat opzicht al sprake is van Noordelijke literatuur, zou dat misschien kunnen slaan op gemene delers in de mentaliteit van de schrijvers. Maar de ervaring leert dat je met die generalistische kijk mensen vaak te kort mee doet. Nuchter, zakelijk, direct. Noordelijke trekjes, absoluut. Maar of je daarmee het Noordelijke schrijversgen hebt ontrafeld, betwijfel ik. De betekenis van onze naam ‘Noord houdt woord’ is in dat opzicht een stuk inzichtelijker. We combineren simpelweg ‘onze’ Noordelijke nuchterheid met het luisteren naar elkaars woorden. Zo eenvoudig kan het dus ook zijn.”

Het klinkt bijna als een mop: ‘3 Friezen, 3 Drenten en 3 Grunningers dragen voor in een café’
“Dan zou het in ieder geval een heel traditionele mop zijn waarin Friezen, Drenten en Groningers – afhankelijk in welke provincie de mop wordt verteld – er in de clou even slecht of goed van af komen. Het zoeken naar schrijvers en dichters was in ieder geval geen mop. Ik heb gekeken naar een mooie balans; proza, poëzie, muziek, oud, jong. Alleen de vrouwen komen er met z’n tweeën de eerste editie wat karig af. Hoe dan ook, als het aan mij lag, had ik graag nog meer schrijvers en dichters willen uitnodigen. Maar dan wordt het echt nachtwerk. Trouwens, volgend jaar staan we ook open voor schrijvers en dichters uit de rest van Nederland en uit Vlaanderen.”

Allemaal leuk en aardig zo’n café, maar we staan met z’n allen toch veel liever in de Stadsschouwburg van Amsterdam?
“Eerst even ter verduidelijking: ons initiatief bracht de nodige reuring op gang. Een van de gevolgen was dat we als vanzelf door anderen het officieuze ‘boekenbal van het Noorden’ worden genoemd. Dat hebben we opgepikt, omdat we het een hele eer vinden. Maar de naam ‘boekenbal’ zelf mogen we niet gebruiken van het CPNB. Er is immers maar één officieel Boekenbal, en dat vindt al jaren plaats in Amsterdam. Gelukkig maakt dat ons ‘boekenbal’ niet minder. Bovendien: niet iedereen wordt uitgenodigd voor het officiële Boekenbal. Of dat heel erg is, betwijfel ik. Hoewel het een bijzondere beleving zal zijn voor veel mensen, voert ‘zien en gezien worden’ daar toch de boventoon. Vraag is of wij Noordelingen daar nou echt op staan te wachten. ‘Noord houdt woord’ verschilt in dat opzicht. De toegang is een stuk laagdrempeliger, want geen entree. Daarnaast is iedereen welkom. Of je nou een bekende kop of niet hebt, literaire bobo’s en nitwits, ‘die hard’ literatuurliefhebbers of mensen die gewoon op een zaterdagavond als deze de kans grijpen om te genieten van een leuke avond en inspiratie komen opdoen.”

Staan er nog relletjes op de planning voor komende zaterdag? Rutger Schoenmaker die Meindert Talma een knietje geeft omdat deze laatste spontaan de brandblusser leegt op het hoofd van Suze Sanders.
“Dat zou wat zijn. Dan halen we misschien zelfs het landelijke nieuws, haha. Ik denk trouwens niet dat de uitbater van café De Wolthoorn er blij van wordt, maar dat terzijde. Nee, wat dat betreft zou het veel mooier zijn als we een eigen traditie opbouwen. Ideeën zijn welkom!”

 

Wa’t net útnoege is foar it offisjele feest yn de stedskouboarch fan Amsterdam kin it no sneon 16 maart probearje yn kafee De Wolthoorn oan de Turftorenstraat 6 yn Grins. Elk is wolkom. It programma rint fan 20.00 – 23.15 oere en de tagong is fergees. Sjoch foar it komplete programma op www.noordhoudtwoord.nl.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.