Kunst in Fryslân – een debatcyclus

‘Kunst in Fryslân’ is een debatcyclus die door Keunstwurk en de Moanne is opgezet om de gedachten eens los te woelen over wat we van de kunst in deze provincie wel of niet mogen verwachten, in hoeverre ze te sturen is en in welke richting dat dan zou moeten. Daarbij speelt de komst van de Culturele Hoofdstad in 2018 natuurlijk een grote rol. Welke consequenties heeft dat voor de culturele infrastructuur, vooral na 2018? Verder staan er nieuwe cultuurnota’s voor de periode 2017-2020 aan te komen bij onder meer de Provincie en de gemeente Leeuwarden. Dit is hét moment om in een publiek gesprek te laten weten welke keuzes er gemaakt zouden moeten worden.

Kunst was er altijd al voor ontspanning en vermaak, om vragen te stellen en te verwonderen of voor de individuele ontwikkeling. Steeds nadrukkelijker krijgt het ook een maatschappelijke functie De burger wordt meer eigen verantwoordelijkheid toegeschoven, terwijl de samenleving steeds gefragmentariseerder en ingewikkelder wordt. De kunsten krijgen in die constellatie steeds meer de functie om, om met Job Cohen te spreken, ‘de boel bij elkaar’ te houden.

In een recent rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ‘Cultuur herwaarderen’ wordt de economische waarde die kunst in het beleid de laatste jaren is toegedicht, sterk gerelativeerd. Geldt dat ook voor haar maatschappelijke functie? Hoe moet die dan worden opgepakt, terwijl de middelen over het algemeen fors gekrompen zijn?

Om het debat niet te abstract te maken is het opgesplitst in vier deelgebieden.

14 oktober: De vernieuwing van de amateurkunsten
3 februari: Hoe geven we vorm aan kunsteducatie in het onderwijs?
6 april: Beeldende Kunst en het recht van de autonome kunst
18 mei: Kunst en Geld, naar een nieuw beleid voor de kunst in Fryslân

 

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.