Frysk Jeugd Orkest viert 40-jarig jubileum

ZANDER LAMME – 

Het Frysk Jeugd Orkest bestaat veertig jaar. Komende zaterdag geeft het orkest in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden een jubileumconcert. In veertig jaar groeide het orkest uit van huiskamerensemble tot volwaardig amateurorkest. Het maakte meerdere tournees, sleepte prijzen in de wacht en stond met Eltse grins foarby van popgroep De Kast in 1998 zelfs wekenlang in de top-40.

De ‘ontmanteling’ van de muziekscholen heeft her en der in de provincie gaten geslagen in de lesmogelijkheden voor jongeren. Zeker wat betreft het samenspel en daar wil het orkest op inspringen.

De helft van al die jaren staan de jonge musici onder leiding van dirigent Theo Brouwer, die in het orkest begon als trompettist. In 1997 nam hij het stokje over van oprichter Gerard van der Weerd (1930-2012). “Hij zei: doe jij het nu eerst maar eens twintig jaar”, vertelt Brouwer.

Van der Weerd begon in 1977 in zijn huiskamer met kinderen van orkestleden van het Frysk Orkest, waarin hij zelf klarinettist was. Niet lang daarna werd de groep te groot voor de huiskamer en werd voor de repetities uitgeweken naar de repetitieruimte van het Frysk Orkest.

“Ik heb in 1992 voor het eerst gedirigeerd, de West Side Story”, zegt Brouwer. Van der Weerd, die een voorliefde had voor kamermuziek, liet een grotere bezetting, met veel slag- en koperwerk, liever over aan zijn pupil. “Vlak daarna kwam het plan om mij in een assistentenrol te laten dirigeren. Als de blazers niks te doen hadden, deed ik een sectierepetitie met hen.”

Brouwer probeert de jonge musici zo veel mogelijk aspecten van het orkestbestaan mee te laten maken. Qua muziekstijl: van achttiende-eeuwse Mozart tot twintigste-eeuwse filmmuziek, en qua orkestrol: als middelpunt op het podium of op de achtergrond in de orkestbak bij een dansvoorstelling. “Het is ook goed om ze waardering voor andere kunstvormen bij te brengen.”

Met name de afgelopen jaren veranderde het orkest steeds meer in een volwaardig opleidingsinstituut. Wie begin deze eeuw als violist of cellist wilde meespelen met het orkest, kwam daarvoor in de regel eerst in een orkestklas terecht om te leren spelen met anderen. Nu zijn er meerdere opleidingsklasjes voor zowel strijkers als blazers. Er is een vioolklas, een celloklas, een blazersklas en de strijkerklas.

Begin dit jaar startte het orkest daarnaast in Buitenpost en Heerenveen aparte opleidingsklasjes voor violisten en cellisten. “Blazers hebben in Friesland veel mogelijkheden om ervaring op te doen.” Ze kunnen spelen in de talloze fanfares en brassbands die Friesland rijk is. “Voor strijkers zijn die mogelijkheden er niet.”

Het perfectioneren van het opleidingsinstituut zal de komende jaren doorgaan. De ‘ontmanteling’ van de muziekscholen heeft her en der in de provincie gaten geslagen in de lesmogelijkheden voor jongeren. Zeker wat betreft het samenspel en daar wil het orkest op inspringen. En is het voor Brouwer na de door Van der Weerd toegezegde twintig jaar tijd om te stoppen? “Nee joh, ik vind dit nog veel te leuk.”

Het jubileumconcert is op zaterdag 25 maart om 20.00 uur. Tijdens het concert zijn er optredens van de huidige leden en oud-leden van het orkest. En zanger Gerson Main, die in 2015 deelnam aan De beste singer-songwriter van Nederland, treedt op. Kaarten zijn te bestellen via www.harmonie.nl of via de kassa van De Harmonie.

Reagearje

DE MOANNE

'de Moanne' wol in breed en kreatyf poadium biede foar aktuele en skôgjende bydragen oer kultuer en de keunsten. 'de Moanne' lit sjen wat der yn en om Fryslân spilet, yn taal, byld en nije media. 'de Moanne' ferskynt op it web, op papier en organisearret 'live'-moetingen.